Zelf Zorgnet

Gezondheid – Zorg – Medisch

Jackfruit gezond – maar komt wel van ver

Als je dacht dat je al flink aan het tillen was terwijl je een meloen oppakt, dan zou je schrikken van de nangka. Bij ons in Europa is deze Aziatische vrucht bekend als het jackfruit gezond tot en met. De vrucht zelf groeit aan metershoge bomen in de tropen en wordt veel gegeten in Sri Lanka, India, de Filipijnen en Indonesië. Als hij rijp is toont hij een spijkerachtige huid in bruin groene tint. Het jackfruit heeft een wat noppenfolie aanzien maar onder de schil wacht werkelijk heerlijk en sappig vruchtvlees. Het gemiddelde jackfruit neemt het qua volume makkelijk tegen de meloen op. Er zijn exemplaren die de vijftig kilo halen. 

Fruit of vleesvervanger?

Is het jackfruit gezond en eenmaal rijp, dan kun je genieten van het lekker zoete vruchtvlees. Je weet dat de vrucht rijp is als hij geel kleurt. In Nederland koop je niet zo vaak een heel jackfruit omdat de vrucht ons vaker bereikt nadat hij is ingeblikt. Je kunt er op twee manieren van genieten. Net zoals van een meloen of een mango of je gooit het door het eten heen. Want vegetariërs hebben de vrucht ontdekt als een soort vleesvervanger. Het fruit gaat dan niet geel de pan in maar wordt gesneden en verwerkt als hij nog onrijp is en groen kleurt. Dit groene vruchtvlees komt in een marinade waarna het de gerechten opfleurt.

Geen vegetarische inhoud voor jackfruit gezond

Alleen… wat een vleesvervanger doet is natuurlijk de gezonde componenten die vlees bij zich heeft, zoveel mogelijk ook aan het lichaam leveren, alleen dan vanuit plantaardig en niet vanuit dierlijk perspectief. En je kunt het jackfruit de hemel in prijzen voor gezonde zaken, alleen zit er echt niet hetzelfde in als in vlees. Wel de looks! Groene vruchten hebben een draadje structuur die behoorlijk lijkt op draadjesvlees. De nangka smaakt gekruid goed alleen geeft hij zeer weinig eiwit, slechts een ietsje ijzer en haal je er geen enkele vitamine B12 uit. En die drie zaken horen thuis in het dieet van een vegetariër! Die gebruiken dan ook de nangka om de structuur en niet om het vlees vervangende aspect.

Jackfruit gezond voor het caroteen

De nutriënten van vlees, daarvoor moet je dus niet bij het jackfruit aankloppen. Toch zijn ze zeker gezond want ze bevatten wel een flinke dosis mineralen en vitaminen. Daarom hoort de nangka wel thuis in de schijf van vijf van het Voedingscentrum. Heb je vezels of vitamine C nodig? Dan ben je ook niet heel goed thuis bij de nangka; er is fruit dat die twee zaken veel rijkelijker aanbiedt. Maar caroteen is een ander verhaal. De nangka bulkt van het caroteen en levert niet minder dan 14 soorten van deze antioxidant. Antioxidanten zijn kampioenen in het bestrijden van vrije radicalen in je lichaam. Ofwel het tegengaan van veroudering en het verminderen van kans op hart- en vaatziekten.

Ingeblikt en met suiker of zout aangedikt

Bedenk wel dat wanneer je het jackfruit gezond ingeblikt koopt, je er wel wat bij krijgt. De zoet gele variant dobbert ingeblikt in een siroop watertje zodat je ook extra suikers slikt. De groene variant hoeft in de marinade niet altijd ‘verrijkt’ met zout want zout zit soms al in het ingeblikte water dan.

Meer informatie? Lees hier meer.